Bezva portál
Hledání
Přidat firmu
Cestovní lékárna od A do Z

Cestovní lékárna od A do Z

Ať už jedete na víkend do Madridu nebo vyrážíte za dobrodružstvím do malajské džungle, cestovní lékárna by vám rozhodně neměla chybět. Co se v žádném případě nevyplatí zapomenout doma? Přinášíme vám deset tipů, jak správně vybavit cestovní lékárnu.

Tři základní otázky

Kam jedete? Na jak dlouho? Kolik lidí s vámi cestuje? Je zbytečné letět na víkend do Paříže s kufrem plným léků proti průjmu, stejně nesmyslné je putovat po Africe jen s paralenem. Uvědomte si, že v některých zemích je lékařská péče nekvalitní a velmi obtížně dostupná. A může to být cestovní lékárna, co vám zachrání život.

První pomoc

Mezi základní vybavení každé cestovní lékárny patří náplasti, obvazy, obinadla, nůžky, pinzeta, dezinfekce, mast proti vyrážkám a popáleninám, lék na snížení horečky, lék proti bolesti, a izolační folie. Nezapomeňte na šátek, který se může hodit v nejrůznějších situacích.

Průjem

Pokud cestujete mimo Evropu, určitě oceníte zásobu léků proti průjmovým onemocněním. Někdy způsobí zažívací potíže infekce, jindy naše tělo reaguje na změnu jídelníčku. Pamatujte si, že při akutním průjmu je nutné doplňovat nejen tekutiny, ale také soli. Proto by v cestovní lékárně neměla chybět směs pro přípravu rehydratačního roztoku.

Oční kapky

Další nezbytnou součástí cestovní lékárny jsou oční kapky. Uleví od zánětu spojivek a poslouží také v případě, kdy se vám do oka dostane cizí předmět, který způsobí drobná poranění.

Širokospektrá antibiotika

Jsou místa, kde se vyplatí nemocnici vyhnout širokým obloukem. Pokud cestujete do oblastí s nekvalitní či obtížně dostupnou lékařskou péči, nechte si doma od lékaře pro jistotu předepsat širokospektrá antibiotika. Přibalte také sterilní jehly a injekční stříkačky, které byste v některých zemích sháněli jen marně.

Pozor na komáry

Kvalitní spreje proti hmyzu a moskytiéra patří mezi povinnou výbavu nejen v malarických oblastech. Komáři přenáší další závažná onemocnění, například horečku dengue nebo žlutou zimnici. Pokud cestujete do oblastí se zvýšeným rizikem malárie, pořiďte si spreje a krémy proti hmyzu, které obsahují alespoň 50% deetu. A zvažte užívání antimalarik.

TIP: Podívejte se na náš článek sedm tipů na ochranu před komáry.

Pitná voda

Ve většině zemí světa není voda z kohoutku pitná. Přestože základním pravidlem je mít zásobu balené vody, můžete se dostat do situace, kdy vám pitná voda dojde. Proto přibalte do cestovní lékárny tablety pro přípravu pitné vody.

Chraňte se před sluncem

Cestovní lékárna by měla obsahovat také krémy na opalování, sluneční brýle a pokrývku hlavy. Nezapomeňte ani na krémy po opalování, které zklidní sluncem podrážděnou pokožku.

Příbalové letáky s sebou

Zkontrolujte, jestli je u všech léků příbalový leták. Jsou na něm užitečné informace týkající se užití, dávkování a možné kontraindikace. Příbalové letáky se vám budou hodit i ve chvíli, kdy budete svůj zdravotní stav konzultovat s místním lékařem.

Chytrá kartička

V žádné správně vybavené cestovní lékárně nesmí chybět kartička s vaším jménem, příjmením, datem narození, krevní skupinou, seznamem alergií a dalších zdravotních problémů. Na kartičku napište také očkování, která jste absolvovali. Všechny údaje musí být v angličtině.

Kategorie : Články

Něco o mně

Vladimír Pilný


Jsem nadšený cestovatel a dobrodruh, který se vydává za hranice a hledá nové zážitky. Moje vášeň pro cestování a objevování mě přivedla k psaní článků o cestování, zážitcích a akční dovolené. V mých článcích se můžete nechat inspirovat pro své další dovolené a objevování světa. S přesvědčením, že neexistuje lepší způsob, jak poznat svět, než cestováním, vám přinesu nejen cenné tipy a doporučení, ale také zajímavé příběhy a dobrodružné zážitky ze svých vlastních cest. Moje vášeň a zkušenosti z cestování se promítají do každého mého slova a díky tomu vás zavedu do neznámých, ale fascinujících koutů světa. Připojte se ke mně na cestě poznáváním a objevte se mnou nové cestovatelské horizonty.


Vladimír Pilný