Bezva portál
Hledání
Přidat firmu
Jak zabalit na cestu

Jak zabalit na cestu

Jak zabalit, abyste si cestu zjednodušili nebo alespoň nezkomplikovali? Odpověď je jednoduchá: Připravte se! V prvním díle se dozvíte, jak k balení přistupovat a jak vybrat vhodné zavazadlo. V druhém díle vám prozradíme, na co si dát pozor při samotném balení. 

NAPIŠTE SI SEZNAM

Možná chodíte nakupovat bez seznamu a nikdy na nic nezapomenete, ale věřte, že itinerář je základním předpokladem úspěšné cesty. Pomůže vám hned dvakrát. Jednak s sebou povezete pouze věci, které během cesty budete opravdu potřebovat a navíc na nic důležitého nezapomenete.

Od začátku mějte na paměti smysl itineráře i samotného balení. Cílem není vymyslet co nejvíc věcí, které by se vám „mohly hodit“, ale naopak si uvědomit, které věci s sebou vozit nemusíte. Rozdíl mezi tím, co byste si s sebou rádi vzali, a co opravdu potřebujete, je zásadní.

Nestahujte si seznamy z internetu. Jednak jsou plné zbytečností, které vám budou akorát zabírat místo v kufru, a navíc nejsou šité na míru pro vás. Je důležité, abyste si vytvořili jeden univerzální seznam, a ten používali na všechny cesty. Jen tak na nic důležitého nezapomenete. Že nepotřebujete lyžařské brýle na Kanárech a tílko na Sibiři si uvědomíte raz dva…

Seznamu, který si sami napíšete se držte za každou cenu, jen tak splní svůj účel. Můžete přestat přemýšlet, jestli jste na něco nezapomněli a váhavě přidávat nebo ubírat věci – jednoduše balíte pouze to, co je na papíře. Vězte, že lehčí zavazadlo se vším nezbytným uvnitř vám usnadní každou cestu.

UŽ ŽÁDNÉ ZÁPASY S KUFREM

Neméně podstatná je volba zavazadla, do kterého budete věci balit. Vhodné zavazadlo sice nezabrání tomu, abyste ho narvali k prasknutí, ale dokáže vám cestu jednoznačně zpříjemnit. Nejdříve se zamyslete nad povahou vaší cesty.

Kufr, taška nebo batoh? Počítejte s tím, že i v centru hlavního města budou úseky, kde to po kolečkách nepůjde. Představte si, jak se vám zavazadlo ponese do schodů, po kamenné dlažbě, v dopravních prostředcích… A co když bude pršet, sněžit nebo čtyřicet ve stínu? Pokud ponesete věci na zádech, zamyslete se, jak se vám bude batoh opakovaně sundávat a nandávat a jestli má příjemné popruhy. Vždy je dobré počítat s tím, že ujdete se zavazadlem dvakrát až třikrát delší cestu, než předpokládáte.

Dále zvažte, jaké by mělo mít zavazadlo vlastnosti. Uvědomte si, co vezetekam míříte a čím cestujete. Někdy vám bude stačit zavazadlo plátěné nebo kožené, jindy je pevná skořepina nutností. Záleží také na tom, jestli budete zavazadla přenášet jen z letiště do taxíku nebo je ponesete pár kilometrů na zádech. Při té příležitosti prozkoumejte, jak chytře jsou rozdělené kapsy, jestli nebude jejich obsah cestou vypadávat a jak se vám budou věci vyndávat v nejrůznějších situacích.

V neposlední řadě se přesvědčte, jak je zavazadlo kvalitní. Luxusní značka nebo drahá kůže vám příliš nepomůže, hlavně záleží na kvalitním zpracování. V cizím městě nebo uprostřed tropického pralesa se vám s rozbitým zavazadlem bude zápasit ztěžka. Pečlivě zkontrolujte všechny části, které drží zavazadlo pohromadě nebo jsou nezbytné k jeho přenosu. Jedná se především o zipyzámkydržadlapopruhy a kolečka.

Správné zavazadlo za vás tedy ani nezabalí ani vám nepřipomene vše důležité. Zvýší ale vaše šance na návrat bez rozbitých věcí a zablokovaných zad.

Přečtěte si pokračování článku, kde se ještě dozvíte jak to všechno zabalit  a můžete se vydat na cestu!

Kategorie : Články

Něco o mně

Vladimír Pilný


Jsem nadšený cestovatel a dobrodruh, který se vydává za hranice a hledá nové zážitky. Moje vášeň pro cestování a objevování mě přivedla k psaní článků o cestování, zážitcích a akční dovolené. V mých článcích se můžete nechat inspirovat pro své další dovolené a objevování světa. S přesvědčením, že neexistuje lepší způsob, jak poznat svět, než cestováním, vám přinesu nejen cenné tipy a doporučení, ale také zajímavé příběhy a dobrodružné zážitky ze svých vlastních cest. Moje vášeň a zkušenosti z cestování se promítají do každého mého slova a díky tomu vás zavedu do neznámých, ale fascinujících koutů světa. Připojte se ke mně na cestě poznáváním a objevte se mnou nové cestovatelské horizonty.


Vladimír Pilný