Bezva portál
Hledání
Přidat firmu
Jak zvládnout kulturní šok

Jak zvládnout kulturní šok

Smrkání je přeci vrcholem neslušnosti, proto Thajci popotahují a plivají. Nepálci zase mlaskají a krkají u jídla. V některých zemích si zkrátka můžete připadat jako mimozemšťané. A čím dál cestujete, tím jsou zpravidla kulturní rozdíly větší. Přinášíme vám sedmero rad, jak se nenechat ničím zaskočit a kulturní šok zvládnout.  

1. PŘIPRAVTE SE

Ještě před cestou si zjistěte co nejvíc informací o zemi, do které máte namířeno. Kupte si průvodce, čtěte si cestovatelské deníky nebo hledejte tipy na internetu. Čím víc toho budete vědět před odjezdem, tím jednodušší budou první dny v nové zemi.

2. MÍSTNÍ ZÁKONY

Neznalost zákona neomlouvá. Pokud budete v Singapuru žvýkat nebo se napijete v dopravním prostředku, může se vám cesta nečekaně prodražit. Nastudujte si proto místní zákony ještě před odjezdem.

3. MÍSTNÍ ZVYKY

Zatímco Japonec nepřekročí v botách práh domu, Američané si boty od bláta vyhodí klidně na sedačku. Zastavte se s místními na kus řeči a dozvíte se věci, o kterých se nepíše v žádném průvodci.

4. OBLÉKÁNÍ

Zatímco v některých zemích jsou hluboké výstřihy a minisukně in, v jiných můžou vyvolat rozruch. Zjistěte si, jak se oblékají místní, a  snažte se příliš nevyčnívat. Pokud se v Thajsku nepůjdete koupat do moře v tričku a džínách jako místní, nic se nestane. Některá pravidla se ale dodržovat vyplatí – například v Íránu by si ženy měly zahalit obličej ať už si o burkách myslí cokoliv.

5. NÁBOŽENSTVÍ

Náboženství hraje odjakživa zásadní roli. Zatímco v některých zemích lidé vyznávají různá náboženství a o své víře se otevřeně baví, v jiných zemích je toto téma tabu. Ať už budete kdekoliv, mějte k místnímu náboženství úctu.

6. VSTUP ZAKÁZÁN

V každé zemi jsou místa, kterým by se turisté měli vyhnout. Že se nechodí do afrických slumů a na hranici Indie a Pákistánu může jít o život, ví snad každý. Často se ale najdou oblasti, před kterými vás varují jen místní. Aktuální doporučení najdete také na https://mzv.gov.cz/

7. RESPEKT NA PRVNÍM MÍSTĚ

Základním pravidlem je respektování místní kultury. Pokud se v cizí zemi chcete cítit dobře, snažte se poznat zvyky a tradice místních. A pokud to zvládnete, osvojte si je. Není nutné začít popotahovat, jakmile překročíte thajské hranice, stejně tak ale nemusíte smrkat na veřejnosti.

Kategorie : Články

Něco o mně

Vladimír Pilný


Jsem nadšený cestovatel a dobrodruh, který se vydává za hranice a hledá nové zážitky. Moje vášeň pro cestování a objevování mě přivedla k psaní článků o cestování, zážitcích a akční dovolené. V mých článcích se můžete nechat inspirovat pro své další dovolené a objevování světa. S přesvědčením, že neexistuje lepší způsob, jak poznat svět, než cestováním, vám přinesu nejen cenné tipy a doporučení, ale také zajímavé příběhy a dobrodružné zážitky ze svých vlastních cest. Moje vášeň a zkušenosti z cestování se promítají do každého mého slova a díky tomu vás zavedu do neznámých, ale fascinujících koutů světa. Připojte se ke mně na cestě poznáváním a objevte se mnou nové cestovatelské horizonty.


Vladimír Pilný