Bezva portál
Hledání
Přidat firmu
Malárie v kostce

Malárie v kostce

Na malárii zemře každý rok přibližně milion lidí. Situace je nejvážnější v Africe, mezi malarické oblasti ale patří také střední a Jižní Amerika, jižní Asie nebo Tichomoří. Pokud cestujete do míst se zvýšeným výskytem malárie, následující řádky jsme připravili právě pro vás.

Co je to malárie?

Malárie je infekční onemocnění, které má na svědomí parazit jménem Plasmodium. Přenašečem nemoci je komár nakažený parazitem, nemoc přenáší obyčejným štípnutím. První symptomy se dostaví přibližně po deseti dnech až čtyřech týdnech.

Jaké jsou symptomy malárie?

Mezi typické příznaky malárie patří vysoké horečkybolesti kloubů a svalůbolesti hlavyzimnicezvraceníprůjmy a křeče. Pokud není malárie včas diagnostikována a léčena, následuje kóma a smrt. Proto raději vyhledejte odbornou lékařkou pomoc okamžitě, jakmile vás štípne komár a dostanete horečku.

Jak snížit riziko nákazy na minimum?

Tím nejzákladnějším pravidlem je nenechat se od komára štípnout. V oblastech se zvýšeným výskytem malárie noste dlouhé rukávy a dlouhé nohavice. Používejte kvalitní repelent proti hmyzu, do malarických oblastí je vhodný přípravek s vysokým obsahem DEETu – v ideálním případě alespoň 50%. Riziko snížíte také spaním pod moskytiérou napuštěnou repelentem a vystříkáním místnosti sprejem proti komárům.

Co jsou to antimalarika?

Antimalarika jsou tablety, které vás ochrání před malárií. K dostání jsou pouze na lékařský předpis, konzultace s odborníkem je v tomto případě nezbytná, protože výběr konkrétního přípravku závisí na mnoha faktorech. Nejpopulárnějšími antimalariky jsou Melaron a Lariam.

Proč užívat antimalarika?

Antimalarika snižují riziko nákazy malárií na minimum. Skvěle fungují i jako první pomoc v případě, že se objeví první příznaky malárie. Pokud se ale nenacházíte v nouzových podmínkách, tak raději se samoléčbou malárie neexperimentujte a okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc.

Proč neužívat antimalarika?

Někteří odborníci užívání antimalarik nedoporučují. Tvrdí, že jejich účinek není stoprocentní a navíc jsou obrovskou zátěží pro organismus. Další nevýhodou je, že antimalarika není možné brát dlouhodobě.

Kategorie : Články

Něco o mně

Vladimír Pilný


Jsem nadšený cestovatel a dobrodruh, který se vydává za hranice a hledá nové zážitky. Moje vášeň pro cestování a objevování mě přivedla k psaní článků o cestování, zážitcích a akční dovolené. V mých článcích se můžete nechat inspirovat pro své další dovolené a objevování světa. S přesvědčením, že neexistuje lepší způsob, jak poznat svět, než cestováním, vám přinesu nejen cenné tipy a doporučení, ale také zajímavé příběhy a dobrodružné zážitky ze svých vlastních cest. Moje vášeň a zkušenosti z cestování se promítají do každého mého slova a díky tomu vás zavedu do neznámých, ale fascinujících koutů světa. Připojte se ke mně na cestě poznáváním a objevte se mnou nové cestovatelské horizonty.


Vladimír Pilný