Bezva portál
Hledání
Přidat firmu
Tropické nemoci: Prevence

Tropické nemoci: Prevence

Nádherné pláže, neprostupné džungle, divoké safari, ale také ebola, spavá nemoc a horečka dengue. Tropické nemoci mají zpravidla fatální následky, pokud se postižený nedostane včas k lékaři. A proti některým zatím neexistuje účinné očkování. Druhý díl seriálu o tropických nemocech vám přináší užitečné informace o chorobách, před kterými vás očkování neochrání.

AMEBÓZA

  • Nemoc má na svědomí patogen, který napadne střeva a způsobí infekční průjmové onemocnění známé také jako úplavice. Přenáší se kontaminovanou vodou a potravinami zejména v oblastech se špatnými hygienickými návyky. Každý rok onemocní čtyřicet milionů lidí a sto tisíc nemocných umírá.
  • Mezi základní symptomy patří akutní průjem a bolesti břicha, invazivní forma nemoci se může projevovat také únavou, hubnutím a krví ve stolici. Velkým nebezpečím je, že nemocný nemusí mít vůbec žádné příznaky.
  • Nejúčinnější prevencí je dodržování základních hygienických zásad. Pijte pouze balenou vodu, jezte jen tepelně upravené jídlo a nekoupejte se ve stojaté vodě. V oblastech se zvýšeným rizikem nákazy buďte velmi opatrní, než něco sníte nebo vypijete.

EBOLA

  • Virus se šíří velmi rychle, je extrémně odolný a přenašečem jsou s nejvyšší pravděpodobností zvířata. Spekuluje se o netopýrech a hlodavcích. Nemoc se přenáší z člověka na člověka tělními tekutinami. Největším rizikem jsou epidemie embolie, kdy umírá až devadesát procent nakažených.
  • Mezi základní symptomy patří vysoké horečkybolesti hlavy, svalů a kloubůúnavazvracení a průjem. Prvotní příznaky je snadné zaměnit se symptomy břišního tyfu a úplavice. V pokročilém stádiu klesá nemocnému tlak, po těle se mu objevují modřiny a krvácí ze všech tkání. Nakonec dochází k postupnému selhávaní orgánů.
  • Zatím neexistuje žádné očkování ani léčba, základním pravidlem je dodržování hygienických zásad zejména při kontaktu s nakaženým. Riziko nákazy je nejvyšší v Gabonu, Jihoafrické republice, Kongu, Libérii, Súdánu a Ugandě.

HOREČKA DENGUE

  • Akutní infekční onemocnění, které přenáší komáři, se vyskytuje zejména v období dešťů. Nejaktivnější jsou komáři po východu a před západem slunce, v některých oblastech jsou ale aktivní po celý den. Horečkou dengue ročně onemocní asi sto milionů lidí, pět procent nakažených umírá.
  • Mezi základní symptomy patří vysoké horečkybolesti hlavykloubů a svalů. Častou příčinou je také tuhnutí svalů a následné problémy s chůzí. Přibližně po třech dnech se na těle nemocného objevuje vyrážka.
  • Očkování zatím neexistuje, nejúčinnější prevencí je tak ochrana proti komárům. Používejte spreje proti komárům s vysokým obsahem DEETu, moskytiéru a po setmění noste dlouhé rukávy a nohavice.

SPAVÁ NEMOC

  • Infekční tropické onemocnění se vyskytuje na území subsaharské Afriky, přenáší ho bodnutím moucha tse tse. Ročně onemocní asi pět set tisíc lidí, čtyřicet tisíc nakažených umírá.
  • Mezi základní symptomy patří otok v místě bodnutívysoká horečkabolesti hlavykloubů a svalůzvětšené mízní uzliny, ale také malátnost a únava. Nemoc se projevuje totálním vyčerpáním, kdy se chorobná únava střídá s nespavostí. Poslední fází je apatie, podle které dostalo onemocnění své jméno.
  • Očkování zatím neexistuje, nejúčinnější prevencí je tak ochrana proti komárům. Používejte spreje proti komárům s vysokým obsahem DEETu, moskytiéru a po setmění noste dlouhé rukávy a nohavice.

Kategorie : Články

Něco o mně

Vladimír Pilný


Jsem nadšený cestovatel a dobrodruh, který se vydává za hranice a hledá nové zážitky. Moje vášeň pro cestování a objevování mě přivedla k psaní článků o cestování, zážitcích a akční dovolené. V mých článcích se můžete nechat inspirovat pro své další dovolené a objevování světa. S přesvědčením, že neexistuje lepší způsob, jak poznat svět, než cestováním, vám přinesu nejen cenné tipy a doporučení, ale také zajímavé příběhy a dobrodružné zážitky ze svých vlastních cest. Moje vášeň a zkušenosti z cestování se promítají do každého mého slova a díky tomu vás zavedu do neznámých, ale fascinujících koutů světa. Připojte se ke mně na cestě poznáváním a objevte se mnou nové cestovatelské horizonty.


Vladimír Pilný